Náhľadový obrázok

Medovka lekárska

O medovke lekárskej

Medovka lekárska (Melissa officinalis) - čeľaď hluchavkovitá

Medovka je trváca bylina so štvorhrannou, rozkonárenou stonkou vysokou do 100 cm a s vajcovitými, protistojnými, tmavozelenými listami s charakteristickou citrónovou vôňou. Dlhé listy sú veľké s dlhou, chlpatou stonkou, horné sú pretiahnuté, hrubo pílkovité a s krátkou stopkou. Kvety sú drobné, biele, žltkasté alebo ružové a nachádzajú sa po šiestich v praslenoch v pazuchách horných listov. Kvet má päťpočetnú korunu, krátko rúrkovitý kalich a štyri tyčinky. Plod je suchý, pukajúci, so štyrmi semenami. Rastlina je pokrytá žľaznatými chĺpkami. Vysušené listy sú na líci zelené, na rube slabo zelené, s typickou slabou horkastou chuťou, pri rozdrvení majú citrónovú vôňu. Medovka sa pestuje v záhradách.

Čo obsahuje medovka lekárska - účinné látky

Medovka obsahuje silicu, ktorá obsahuje citral, citronelal, linalol, geraniol a aldehydy, triesloviny, horčiny, slizovité látky, kyseliny, enzými, vitamíny B a C, flavonoidy a bioflavonoidy.

Medovka lekárska - použitie a účinky na zdravie

medovka posilňuje nervovú sústavu

účinkuje sedatívne a spazmolyticky

používa sa pri srdcovej neuróze

proti migréne

pri nespavosti

pri nervovom vypätí a neurasténii

odstraňuje únavu

znižuje bolesti v oblasti srdca

spomaľuje dýchanie

pri užívaní sa strácajú rytmické ťažkosti

znižuje krvný tlak

pôsobí vetropudne pri funkčných ochoreniach čriev

zastavuje zvracanie

stimuluje trávenie a vylučovanie žlčovej šťavy

podporuje chuť do jedla

používa sa pri gastrokardiálnom Rochmedovom syndróme

pri závratoch

na zosilnenie zraku

pri záduchu

pri melanchólii

pri bolestivej menštruácii

pri kožných odreninách

pri reumatických opuchlinách

pri vredoch

na kloktanie pri zápale mandlí alebo ďasien

Medovka lekárska - zber

Listy z medovky zbierame pred kvitnutím (júl). Celú nadzemnú časť najskôr pokosíme a potom zbierame listy. Pri ukladaní by sa nemali stláčať, lebo pri sušení potom tmavnú. Keď medovka rozkvitne, listy už viac nezbierame, lebo stratili charakteristickú vôňu a liečivé vlastnosti. Listy sušíme na vzdušnom, tienistom mieste pri teplote do 35 stupňov.