Náhľadový obrázok

Mäta prieporná

Mäta pieporná – tradičná bylina s množstvom priaznivých účinkov na naše zdravie

Mäta pieporná je známa aromatická bylina, ktorej listy obsahujú mentol. Ide o trvácu rastlinu so svetlofialovými kvetmi, ktorá sa pestuje takmer po celom svete. Pre svoje priaznivé účinky a príjemnú sviežu chuť i vôňu si mnohí ľudia bez nej nevedia predstaviť svoju záhradku. Pestovať ju však môžete aj v kvetináči. Jej čerstvé aj sušené listy poslúžia na prípravu odvaru, ale aj na dochutenie pokrmov či ako prírodný liek proti viacerým zdravotným ťažkostiam.

 

Mentol, ktorý mäta pieporná obsahuje, sa používa v potravinárskom i farmaceutickom priemysle, tiež pri výrobe drogérie a kozmetiky. Z mäty sa vyrábajú éterické oleje, je súčasťou čajových zmesí, ktorým dodáva typickú sviežu chuť, pridáva sa do zubných pást či chladivých mastí. Ak sa o mäte piepornej, jej využití, účinkoch i pestovaní chcete dozvedieť viac, prečítajte si náš článok.

Čo je mäta pieporná

Ako sme už v úvode spomenuli, mäta pieporná je trváca rastlina, ktorá je odolná voči mrazom. Ide o veľmi obľúbenú bylinku, ktorú je možné užívať v rôznych formách. Kvitne kvetmi svetlofialovej farby v júni až v septembri, má chladivú sviežu vôňu a jemne korenistú chuť. Typickú chuť a vôňu tejto bylinke dodáva mentol, ktorý má viacero účinkov na naše zdravie. Mätu je možné využívať v kuchyni, ale tiež je dobré mať ju doma ako súčasť domácej lekárničky.

Pôvod mäty piepornej nie je presne známy, pretože táto liečivá rastlina sa v mnohých kultúrach využíva už od nepamäti. Vďaka svojej odolnosti, nenáročnému pestovaniu a širokému využitiu sa pestuje po celom svete v rôznych odrodách.

Účinky mäty na naše zdravie

Najzaujímavejšími zložkami, ktoré mäta pieporná v sebe ukrýva, sú esenciálne oleje. Z nich je najznámejší už spomínaný mentol. Práve nemu mäta vďačí za svoju typickú sviežu vôňu a chladivé účinky. No nielen pre chuť a chladivý efekt majú ľudia mätu, mätový čaj či mentolový olej radi. Mäta a extrakty z nej majú tiež viacero zdravotných benefitov. Tak sa pozrime na niekoľko z nich.

Bolesti hlavy a migrény

Aplikácia mätového oleja na záhlavie a na oblasť spánkov je veľmi efektívnym spôsobom úľavy od tenznej bolesti hlavy. Olej má relaxačné účinky a spôsobuje uvoľnenie svalov na krku, ktorých stuhnutosť môže byť jednou z príčin bolestí hlavy. Niektorým ľuďom spôsobuje úľavu od bolesti hlavy aj samotná svieža mentolová vôňa.

Tráviace ťažkosti

Mäta pieporná môže uľaviť aj od ťažkostí s trávením, ako je plynatosť či spomalené trávenie, pocity nafúknutia a ťažkého žalúdka. Je to spôsobené tým, že mäta uvoľňuje hladké svalstvo, čím uľavuje od bolesti a kŕčov. Mäta dobre poslúži aj pri zvracaní, nevoľnostiach či kinetóze, teda nevoľnosti pri cestovaní autom alebo lietadlom.