Náhľadový obrázok

Oregáno citrónové

Účinky Oregana

Oregano používa mnoho ľudí v kuchyni pri varení, lebo je to chutné a výrazné korenie. Niekto pozná Oregano pod pojmom Pamajorán - vedzte, že ide o tú istú rastlinu. Môžete ju pridať do slaných pokrmov alebo na ňu pozerať ako na liečivú bylinu. Korenie Pamajorán má príjemne korenistú vôňu a ľahko horkastú chuť a je chuťovo podobná majoránke. Oregano nie je hocijaká rastlina. Aké má Pamajorán účinky? Pôsobí ako antioxidant a podporuje normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému a pečene. Zlepšuje trávenie, zvyšuje kvalitu spánku a normalizuje funkciu dýchacieho systému a žlčníka. Ako ste sa mohli presvedčiť, pôsobí blahodarne na rad orgánov v tele.

Účinné látky

Pamajorán obyčajný sa zbiera v júni a júli, kedy vňať obsahuje najviac účinných látok. Vňať rastliny sa usuší a nadrví a razom máme Oregano na použitie v kuchyni alebo k príprave odvaru.

Oregano obsahuje asi 0,4% silice: tymol, eugenol a karvakrol. Množstvo týchto látok v silicu je premenlivé a účinkujú tým spôsobom, že normalizujú funkciu dýchacieho systému. Vňať je tiež bohatá na triesloviny, horčiny zlepšujúce trávenie, taníny, steroly, antioxidanty (flavonoidy), gumoživicu, kyselinu rozmarínovú a prchavý olej. Vo vňati je zastúpené významné množstvo minerálov, ako je horčík, draslík, železo, vápnik a mangán. Telu dodáva tiež vitamíny A, B1, E, K a niacín.

Nežiaduce účinky

Bylinka Pamajorán nemá vedľajšie účinky, ale ani táto rastlina by sa nemala užívať dlhodobo. Oregano v tehotenstve by sa malo obmedziť, pretože koncentrované odvary môžu vyvolať sťahy maternice. Pokiaľ vás trápia nejaké zdravotné problémy, konzultujte užívanie Oregana so svojím ošetrujúcim lekárom.

Pre koho je Oregano vhodné?

Pamajorán si môžu dopriať všetky vekové generácie. Mimoriadny prínos má pre ľudí s rozladeným trávením alebo so zhoršenou kvalitou spánku. Vyskúšať ju môžu osoby, ktoré trápia žlčník po príliš ťažkom jedle. Užívať by ju mali ľudia zaťažujúci svoju pečeň alkoholom a nezdravou životosprávou. Vyhnúť by sa jej nemali ani ľudia s nedostatkom antioxidantov v strave.

Kombinácia s ostatnými bylinami

Oregano je bylina, ktorá sa skvele kombinuje s ostatnými bylinami. Nie nadarmo sa pridáva do čajových zmesí. Harmonický celok tvorí s Materinou dúškou, Ľubovníkom, Medovkou, Mätou, Rebríčkom, Harmančekom aj Puškvorcom. Pamajorán s Materinou dúškou, Ľubovníkom alebo Medovkou upokojuje a s Mätou podporuje trávenie.